DESKTOP
TABLET
SMALL TABLET
SMARTPHONE
lightbulb

Industrieel ingenieurs
aan het werk

 

Ontdek welke industrieel ingenieur jij wil worden
Technology
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Life Sciences
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Joeri Coppens

Joeri Coppens

Onderzoeker bij Singapore Centre for Environmental Life Sciences Engineering (SCELSE)

Master in de industriële wetenschappen: biochemie (afgestudeerd in 2010)

http://www.scelse.sg/

 

Waarom koos je voor de studies van industrieel ingenieur?

Toen ik mijn studies startte, wilde ik een brede vorming volgen waarin ik pas later een specialisatie moest kiezen. Het groot spectrum aan mogelijkheden die de opleiding industrieel ingenieur aanbiedt, paste daar perfect in. Tijdens de bacheloropleiding kom je in contact met de verschillende sectoren waarin een industrieel ingenieur tewerkgesteld wordt, gaande van bouwkunde tot biochemie. Dat heeft mij geholpen om nadien de gepaste specialisatie te kiezen. De persoonlijke studieomgeving van de opleiding vind ik een groot pluspunt: in vergelijking met andere universiteitsopleidingen zijn de studiegroepen kleiner. En dat zorgt voor een persoonlijker contact tussen student en docent. Omdat de drempel lager is om vragen te stellen, heeft me dat veel geholpen om ook moeilijkere zaken onder de knie te krijgen.

Wat houdt je huidige job precies in?

Momenteel werk ik als postdoctoraatsonderzoeker aan het Singapore Centre for Environmental Life Sciences Engineering (SCELSE), dat onderdeel is van de Nanyang Technological University in Singapore. Ik werk aan een waterzuiveringsproject: we ontwikkelen een innovatief en energie-efficiënt biologisch zuiveringsproces voor de behandeling van huishoudelijk afvalwater, om zo water te kunnen hergebruiken. Dankzij mijn multidisciplinaire ingenieursachtergrond kan ik daarbij toegepast bioreactorwerk combineren met chemische, microbiële en moleculaire analysetechnieken.

Welke job(s) heb je hiervoor gedaan en wat is de link met de gevolgde opleiding?

Tijdens mijn masterthesis binnen de opleiding Industrieel Ingenieur Biochemie deed ik onderzoek naar de ontwikkeling van een nieuw type waterzuiveringssysteem. De begeleidende docent stelde mij hierna voor om aan een doctoraatsopleiding te beginnen, waar ik met veel plezier aan begon. In dit onderzoek ging ik verder op mijn masterthesis, namelijk hoe nutriënten uit afvalwater hergebruikt kunnen worden. Mijn doctoraat was een samenwerking tussen het Laboratorium voor Milieu- en Biomassatechnologie en het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie aan de Universiteit Gent.

 
 

Interesse in deze studierichting?

Deze opleiding kan je volgen aan:

Sommige benamingen van de opleidingen zijn in de loop
der jaren veranderd van naam. We geven hier telkens de huidige benaming weer.