DESKTOP
TABLET
SMALL TABLET
SMARTPHONE
lightbulb

Industrieel ingenieurs
aan het werk

 

Ontdek welke industrieel ingenieur jij wil worden
Technology
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Life Sciences
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ina Colman

Ina Colman

Cloud engineer bij Stone Internet Services

Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT, afstudeerrichting ICT (afgestudeerd in 2008)

www.stone-is.com

 

Waarom koos je voor de studies van industrieel ingenieur?

Tijdens het middelbaar onderwijs had ik vooral interesse in de vakken wiskunde, informatica en andere wetenschappen. Maar op het einde van het zesde middelbaar had ik toch wat moeite met het kiezen van een studierichting. Ik heb uiteindelijk voor industrieel ingenieur gekozen omdat ik een praktische denker ben, ik zet graag de theorie om in de praktijk. Bovendien vond ik het fijn dat je zoveel richtingen uit kon en dat je pas later je optie waarin je wilde afstuderen moest kiezen. Bij de inschrijving op school had ik wel al een kleine voorkeur naar de richting elektronica-ICT, maar deze afstudeerrichting lag zeker nog niet vast. Mijn afiniteit met elektronica was toen helemaal niet zo ver te zoeken. Als tiener, in een hobbyproject, gebruikte ik wel eens de soldeerbout. Mijn broer studeerde toen elektrotechniek en mijn papa geeft hierover les op school. Thuis werd er heel veel over elektronica gepraat en soms wel eens elektronica gerepareerd.

Wat houdt je huidige job precies in?

Stone Internet Services is een webhosting bedrijf. We zijn de leverancier van de server waarop de developper zijn website publiceert. Elke dag is er wel iets anders te doen. We bestaan uit een klein team, ik heb 3 technisch collega's, dit zorgt ervoor dat ik een heel uitgebreid takenpakket heb. Ons clienteel bestaat voornamelijk uit web agencies. Onze klanten kunnen bij mij terecht met al hun technische vragen. Waar ik oa. in gespecialiseerd ben is het uitvoeren van loadtesten waarbij ik test hoeveel verkeer een website op piekmomenten aan kan. Ik werk ook graag met puppet, hiermee automatiseren we software installs en updates. Al onze servers worden gemonitord via Icinga2. Icinga2 moet je volledig via een soort programmeertaal configureren. Ik vind dit heerlijk om te doen. Het resultaat is bij een wijziging onmiddellijk zichtbaar, van zodra iets wordt toegevoegd, is er weer iets extra dat gemonitord wordt. Ik draai ook mee in de wachtdienst; dit wil zeggen dat de monitoring server 1 week per maand aan mijn gsm gekoppeld wordt. Dan kan ik wel eens 's nachts wakker gemaakt worden om een server na te kijken. Heel soms kan je mij ook in een van onze twee datacenters vinden. Ik kan je verzekeren: een 2U server gevuld met disks is best zwaar. Mijn job is momenteel een ideaal vervolg van mijn opleiding: ik mag moeilijke vraagstukken oplossen en ik leer elke dag bij. Als het even wat rustiger is kan je iets nieuws onderzoeken en dan achteraf introduceren bij het team.

Welke job(s) heb je hiervoor gedaan en wat is de link met de gevolgde opleiding?

Na mijn studies heb ik als SAP Business One consultant gewerkt. SAP Business One is een ERP programma speciaal ontworpen voor de kleine en middelgrote bedrijven. Deze job was ideaal om het reilen en zeilen van de bedrijfswereld te leren kennen. Als consultant was ik veel op de baan. Ik kon in heel wat kmo's de sfeer opsnuiven. Ik gaf opleidingen over het ERP programma en hielp de klanten bij de implementatie ervan. Hier kwam mijn schoolervaring goed van pas. De vraagstukken die ik moest oplossen waren best moeilijk, het moest immers voor alle werknemers in het bedrijf een goede oplossing zijn. Als industrieel ingenieur hou ik van het zoeken naar oplossingen. Tijdens mijn werk als consultant voerde ik kleine programmeeropdrachten uit. Ik haalde hier voldoening uit, omdat dit toch dichter bij mijn opleiding lag. Maar als SAP B1 consultant vergaar je ook veel kennis over magazijn management, documentflow van verkoop en aankoop, artikelbeheer, enz. Eenmaal ik heel wat kennis vergaard had en mijn leercurve ietwat gestagneerd was, vond ik het niet meer uitdagend om over de logistieke processen uitleg te geven. De link met mijn opleiding werd vager en na een tijd moest ik toch toegeven aan de drang naar een meer technische functie. De programmeeropdrachten waren te eenvoudig geworden en de SQL queries te eentonig. Ik wou back to the roots, en zo ben ik bij Stone Internet Services beland.