DESKTOP
TABLET
SMALL TABLET
SMARTPHONE
lightbulb

Industrieel ingenieurs
aan het werk

 

Ontdek welke industrieel ingenieur jij wil worden
Technology
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Life Sciences
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gregory Decottenier

Gregory Decottenier

Production Engineer bij Vandemoortele

Master of Science in de industriële wetenschappen: biochemie (afgestudeerd in 2011)

http://www.vandemoortele.com/

 

Waarom koos je voor de studies van industrieel ingenieur?

De keuze voor de studie industrieel ingenieur was voor mij persoonlijk een evidente keuze. In het secundair onderwijs had ik een sterke affiniteit voor alle vakken die iets te maken hadden met wetenschappen zoals chemie, biologie, fysica, … Bij het overlopen van alle mogelijke studierichtingen, was dit de richting waarvan ik overtuigd was dat ze perfect paste in mijn toekomstvisie. De opleiding biedt namelijk een heel brede basis die later op de arbeidsmarkt zeker opportuniteiten met zich meebrengt. Bovendien koos ik bewust voor de opleiding industrieel ingenieur omwille van de praktische invulling. Daarnaast biedt de studie industrieel ingenieur ook perfect mogelijkheden om nadien verder te studeren voor bio-ingenieur, een piste waar ik ook steeds mee in mijn achterhoofd zat.

Wat houdt je huidige job precies in?

Ik werk als productie ingenieur bij het voedingsbedrijf Vandemoortele. Binnen deze groep wordt onderscheid gemaakt tussen twee divisies: enerzijds de productie van diepvriesbakkerijproducten en anderzijds de productie van margarines en vetten. Ik ben actief in de productievestiging in Izegem waar een grote variëteit aan margarines en vetten geproduceerd wordt. Mijn functie is in de loop der jaren geëvolueerd van een sterk gerichte focus op productieprocessen naar meer focus op continue verbetering. Dit houdt in dat we steeds op zoek gaan naar verbeteringen binnen onze processen. De term processen mag hierbij heel breed gezien worden. Dit kan specifiek gaan over optimalisaties binnen een productiestap, maar evengoed van toepassing zijn op veiligheid, ergonomie, kwaliteit, administratie, … De principes van lean, 5S, kaizen events, 3M, … zijn principes waar ik iedere dag mee aan de slag ga. Het is de bedoeling om met de mensen die dagelijks de waarde creëren in het proces, op zoek te gaan naar mogelijke verbeteringen. Daarnaast zijn er ook nog steeds operationele activiteiten die bij mijn takenpakket horen: onder andere het bepalen van de productieplanning, valideren van productierendementen (bv. OEE), het opvolgen en verbeteren van reinigingsactiviteiten, uitvoeren van projecten gelinkt aan de productie, …

Welke job(s) heb je hiervoor gedaan en wat is de link met de gevolgde opleiding?

De job bij Vandemoortele is nog steeds mijn eerste job. De link met mijn ingenieursopleiding is dat al tijdens mijn studies mijn interesse heel sterk uitging naar de voedingswereld. Vandaar dat ik binnen dit domein een onderwerp uitkoos voor mijn bachelor- en masterproef. Uiteindelijk heeft dit alles ertoe geleid dat ik aan de slag ging in een voedingsbedrijf en stelde ik vast dat de kennis opgedaan tijdens de studie, een duidelijke meerwaarde en een goede basis bood.

Interesse in deze studierichting?

Deze opleiding kan je volgen aan:

Sommige benamingen van de opleidingen zijn in de loop
der jaren veranderd van naam. We geven hier telkens de huidige benaming weer.